Januar 2010 Tenk! jeg har gjort noe riktig!

Satt og leste i Clean run sin spesialutgave for trening av valper…. Der står det veldig mye nyttig og også tankevekkende! Og det morsomme er jo at jeg faktisk tydeligvis har gjort noe riktig:)

 Det står bla om skjellettet og hvor viktig det er å ikke begynne belastningen av forskjellige ting for tidlig. Skader i skjellettet kan forårsakes av akutte ting, som f.eks fall osv hos voksne hunder, men kroniske skader kan også forekomme som f.eks ved overbelastning. De kommer med eksempler som hunder som har lært f.eks slalom eller å hoppe i ung alder. Disse hundene kan utvikle unormal benvekst. Slike skader kan være vanskelige å se på vanlig røntgen.

Her er noen «regler» fra cleanrun:

Valper under 6 måneder:

*Ferdighetstrening:

Moderat, leke basert trening med liten belastning f.eks:

Stå, dekk, «kom», veldig lave kontaktfelt, retningskommandoer osv. Hoppene skal ikke være høyere enn»håndleddet».

*Styrke trenning:

Så mye lek som valpen ønsker, men ingen spesiell trening med styrke som mål. Minimalt med draleking.

*Utholdenhetstrening: Ingen.

Valper mellom 6 og 14 måneder:

*Ferdighetstrening:

Øk antall ferdigheter. Øk vinkelen på kontaktfeltene, men ikke full mønehøyde. Ingen slalomtrening som krever bøying av ryggraden. Hindere skal ikke være høyere enn albuen.

*Styrketrening:

Begynn med styrkeøvelser som f.eks «bukke», krype, rygge, rulle rundt og vinke. Begynn også å trene på f,eks å løpe i oppoverbakke, draleke ( moderat) osv.

*Utholdenhetstrening: Ingen

Valper eldre enn 14 måneder:

*Ferdighetstrening:

Sett mønet opp på full høyde. Start slalomtrening og øk hinderhøyden gradvis til full høyde når valpen er rundt 18 måneder.

*Styrketrening:

Planlagt styrketrening 3 til 4 ganger i uka, inkludert hopp, henting av ting i oppoverbakke, mer kompliserte øvelser som bukke, stå, bukke.. Gå sidelengs, rygge opp trapper osv.

*Utholdenhetstrening:

Start gradvis uthoødenhetstrening med tre 20 minutters turer i uken med hunden i trav hele veien. Mer seriøs utholdenhetstrening ( f.eks flere kilometer i trav flere ganger i uken) bør ikke gjøres før hunden er over 2 år.

Når hunden har sluttet å vokse, blir skjellettbrusken erstattet av hardt bein. Store hunder vokser senere enn små og skjellettet trenger derfor lenger tid.

En interessant side. Det gjelder det samme for mennesker som for hunder:

http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Growth_Plate_Injuries/default.asp#1

7 tanker om “Januar 2010 Tenk! jeg har gjort noe riktig!

  1. Nydelige bilder av en helt nydelig hunde:-)))Føler meg kanskje truffet på noen av punktene, men jeg husker jo ikke når jeg begynte med hva;-)))Får bare krysse fingrer for at alt går bra. Men det var en flott beskrivelse av hvordan og når man skal begynne med ting og tang :-))

  2. Tilbaketråkk: » Agility – hinderbane eller hundetrening?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s